Rozwój firmy. Wielkie zmiany zaczynają się w roku 1992, kiedy
działalność rozpoczął Zakład Produkcji Spożywczej "RAG" Górzyńscy
Spółka Cywilna. Następują kolejne po sobie etapy rozbudowy i modernizacji
naszej firmy, rozbudowy parku maszynowego, procesów produkcyjnych i procesów
jakościowych. Kolejne i ogromne zmiany przynosi rok 1997, w którym
firma zostaje najpierw częściowo, a później Kolejne lata przynoszą kolejne inwestycje w produkcję i
we wschodzący polski rynek równocześnie.
W 2001 r. ulega przekształceniu statut spółki.
01.04.2001 r. Spółka Cywilna ulega przekształceniu W tym samym roku zakupiono kolejną maszynę pakującą
wyprodukowaną, na nasze specjalne zamówienie, przez niemiecką firmę.
Urządzenie jest zaprojektowane dokładnie do naszych konkretnych potrzeb.
Inwestycja ta stanowi dla RAG wielki krok naprzód w rozwoju. Jednocześnie
cały czas trwa proces modernizacji zakładu i standaryzacji produkcji.
Wszystkie działania zmierzają do poprawy jakości produkcji, bezpieczeństwa
produktów i większej higieny pracy. Zaprzestajemy produkcji wafli, a swoją
uwagę skupiamy na tym, w czym od początku okazujemy się naprawdę dobrzy - na
paluszkach. Obserwując zmiany na rynku, zwiększając własną
produkcję, otwierając się na rynki zagraniczne i krajowych konsumentów,
dostrzegaliśmy, że istotne znaczenie w odbiorze naszych produktów jest obok
ich doskonałego smaku, wyglądu, także jakość i bezpieczeństwo. Rozpoczęliśmy
długi i kosztowny proces ujednolicania i doskonalenia procesów zachodzących w
firmie, pod kątem jakości, bezpieczeństwa i higieny naszych produktów,
weryfikując je ze standardami i przepisami zarówno krajowymi, jak i Unii
Europejskiej. W czerwcu 2002 przeprowadziliśmy diagnozę funkcjonującego
systemu zarządzania i higieny, na podstawie której,
rozpoczęliśmy prace wdrożeniowe międzynarodowych standardów jakości i
bezpieczeństwa zdrowotnego, których podstawę stanowiła norma EN ISO 9001:200
0 czyli "Systemy Zarządzania Jakością - Wymagania" oraz Codex Alimentarius (jako
podstawa systemu HACCP). Pierwsza edycja Księgi Jakości, Księgi HACCP, Księgi
Higieny oraz Procedur i Instrukcji została przygotowana w listopadzie 2002
roku. Zakup trzech nowych pieców do wypieku paluszków w 2003
zmusza do nabycia dwóch silosów wibracyjnych na mąkę. Dodatkowo kupujemy
zagniatarko-mieszałkę i rozdrabniacz bijakowy ssąco-tłoczący. W 2003 roku uzyskaliśmy certyfikat ISO 9001:2000
potwierdzające zgodność naszego systemu zarządzania jakością z
międzynarodowymi normami oraz świadectwo zgodności produkcji Mamy rok 2006. Prace dotyczą nie tyle budowy i nowych inwestycji, co poprawy
obecnych procedur i recertyfikację. Główny nacisk
kładziemy na najwyższą jakość przy tej samie strukturze kosztów produkcji.
Poprawiamy nasz service, naszą ofertę, rozbudujemy
asortyment o nowe smaki, o oczekiwania naszych klientów. Nasza sprzedaż
rośnie z wraz ze wzrostem naszej jakości i naszą standaryzacją. Jesteśmy
jedną z nielicznych firm w naszej kategorii, która w okresie spadku rynku
uzyskała wzrost tak w kilogramach jak i sztukach. Zapraszamy do współpracy i spróbowania naszych wyrobów. |