Rozwój firmy.

Początki firmy RAG to trudny rok 1982, kiedy to zostaje otwarta piekarnia wraz ze sklepem prowadzącym sprzedaż naszego pieczywa- które szybko stało się słynne na całą okolicę ze swej jakości i smaku. 
 
Przełomowy rok w naszej działalności to rok 1983. W tymże roku rozpoczęliśmy produkcję paluszków na ciągle rosnącą skalę. Pierwsza produkcja paluszków, na niedoskonałym - według dzisiejszych standardów piecu - trwa do 1989 roku.

 

Wielkie zmiany zaczynają się w roku 1992, kiedy działalność rozpoczął Zakład Produkcji Spożywczej "RAG" Górzyńscy Spółka Cywilna. Następują kolejne po sobie etapy rozbudowy i modernizacji naszej firmy, rozbudowy parku maszynowego, procesów produkcyjnych i procesów jakościowych.

 

Kolejne i ogromne zmiany przynosi rok 1997, w którym firma zostaje najpierw częściowo, a później
w całości przeniesiona z Polkowic do Chocianowa. Punkt zwrotny to zakup całego przedsiębiorstwa
w Chocianowie
, przekształcenie i dostosowanie go do naszych realiów produkcyjnych.

 

Kolejne lata przynoszą kolejne inwestycje w produkcję i we wschodzący polski rynek równocześnie.


W 1998 r. zostaje zakupione kolejne wysokiej klasy piece do wypieku paluszków. Pozwala to na znaczne zwiększenie mocy produkcyjnych i uzyskiwanie pierwszych wyraźnych efektów standaryzacji produkcji.

Rok 1999. Rozpoczęto gruntowną przebudowę i modernizację zakładu w Chocianowie. Dobudowana zostaje kolejna hala produkcyjna, specjalnie pod zakupione w tym celu trzy nowe o dużej wydajności piece. Rozmiary produkcji stawiają nowe wymagania, zakupiona zostaje również nowa zgniatarko-mieszałka do ciasta oraz szereg nowoczesnych wibracyjnych silosów na mąkę.

Następne trzy silosy na mąkę zostają zakupione w 2000 roku wraz z kolejną mieszałko-zagniatarką do ciasta oraz piecem. Kupiona również zostaje kolejna maszyna pakująca. Ten rok jest również ostatnim rokiem produkcji napojów i wód gazowanych.

 

W 2001 r. ulega przekształceniu statut spółki. 01.04.2001 r. Spółka Cywilna ulega przekształceniu
w Spółkę Jawną i zostaje wpisana do KRS pod numerem 0000006204 pod nazwą Zakład Produkcji Spożywczej "RAG" Górzyńscy Spółka Jawna.

 

W tym samym roku zakupiono kolejną maszynę pakującą wyprodukowaną, na nasze specjalne zamówienie, przez niemiecką firmę. Urządzenie jest zaprojektowane dokładnie do naszych konkretnych potrzeb. Inwestycja ta stanowi dla RAG wielki krok naprzód w rozwoju. Jednocześnie cały czas trwa proces modernizacji zakładu i standaryzacji produkcji. Wszystkie działania zmierzają do poprawy jakości produkcji, bezpieczeństwa produktów i większej higieny pracy. Zaprzestajemy produkcji wafli, a swoją uwagę skupiamy na tym, w czym od początku okazujemy się naprawdę dobrzy - na paluszkach.

2002 r. przynosi kolejne, idące w kilku kierunkach inwestycje. Zakupiono trzy maszyny pakujące, piec do paluszków i zgniatarko-mieszałkę do ciasta. Rozpoczynamy również produkcję precelków, używając, zakupioną specjalnie do tego celu, wytłaczarkę.

 

Obserwując zmiany na rynku, zwiększając własną produkcję, otwierając się na rynki zagraniczne i krajowych konsumentów, dostrzegaliśmy, że istotne znaczenie w odbiorze naszych produktów jest obok ich doskonałego smaku, wyglądu, także jakość i bezpieczeństwo. Rozpoczęliśmy długi i kosztowny proces ujednolicania i doskonalenia procesów zachodzących w firmie, pod kątem jakości, bezpieczeństwa i higieny naszych produktów, weryfikując je ze standardami i przepisami zarówno krajowymi, jak i Unii Europejskiej. W czerwcu 2002 przeprowadziliśmy diagnozę funkcjonującego systemu zarządzania i higieny, na podstawie której, rozpoczęliśmy prace wdrożeniowe międzynarodowych standardów jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, których podstawę stanowiła norma EN ISO 9001:200 0 czyli "Systemy Zarządzania Jakością - Wymagania" oraz Codex Alimentarius (jako podstawa systemu HACCP). Pierwsza edycja Księgi Jakości, Księgi HACCP, Księgi Higieny oraz Procedur i Instrukcji została przygotowana w listopadzie 2002 roku.

 

Zakup trzech nowych pieców do wypieku paluszków w 2003 zmusza do nabycia dwóch silosów wibracyjnych na mąkę. Dodatkowo kupujemy zagniatarko-mieszałkę i rozdrabniacz bijakowy ssąco-tłoczący.

W 2003 roku uzyskaliśmy certyfikat ISO 9001:2000 potwierdzające zgodność naszego systemu zarządzania jakością z międzynarodowymi normami oraz świadectwo zgodności produkcji
z wymaganiami higienicznymi HACCP.

Kolejne znaczące inwestycje zostały również poczynione w 2004 r. Kupiliśmy maszynę pakującą (bliźniaczą do zakupionej wcześniej), kolejny wibracyjny silos na mąkę, detektor metali oraz kolejny piec.
 
Listopad 2004 - firma otrzymuje certyfikat BRC potwierdzający spełnianie przez nas wymagań stawianych przez naszych partnerów handlowych i gwarantujących konsumentowi największą pewność bezpiecznego produktu.

Rok 2005.
W ZPS "RAG" Górzyńscy s.j. znajduje się dziesięć pieców o dużej wydajności do produkcji paluszków
i dwa małe piece elektryczne. Wykonane zostały remonty generalne aż czterech pieców. Pakowanie paluszków odbywa się przy pomocy automatycznych maszyn pakujących. Wybudowana została także, nowa, trzecia już, hala produkcyjna. Nad bezpieczeństwem i jakością produktów czuwa wykwalifikowana kadra kierownicza i pracownicza. Potwierdzeniem jakości i higieny są wdrożone
i odnowione systemy jakości ISO 9001:2000; HACCP i BRC.

 

Mamy rok 2006.

Prace dotyczą nie tyle budowy i nowych inwestycji, co poprawy obecnych procedur i recertyfikację. Główny nacisk kładziemy na najwyższą jakość przy tej samie strukturze kosztów produkcji. Poprawiamy nasz service, naszą ofertę, rozbudujemy asortyment o nowe smaki, o oczekiwania naszych klientów. Nasza sprzedaż rośnie z wraz ze wzrostem naszej jakości i naszą standaryzacją. Jesteśmy jedną z nielicznych firm w naszej kategorii, która w okresie spadku rynku uzyskała wzrost tak w kilogramach jak i sztukach.

 

Zapraszamy do współpracy i spróbowania naszych wyrobów.