Ogólne informacje na temat paluszków

Produkcję paluszków rozpoczęliśmy w roku 1983 r. na niedoskonałym, jak na obecne możliwości, piecu. Rozbudowując i modernizując hale produkcyjne, instalując nowoczesne maszyny i urządzenia możemy pochwalić się bezpieczną i higieniczną produkcją paluszków z naturalnych surowców, zarówno rynku krajowego jak i zagranicznego.

A jak to się odbywa?

Naturalne surowce w odpowiednich proporcjach mieszane są maszynowo do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta drożdżowego. Po wymieszaniu ciasto jest formowane jest na specjalistycznych maszynach w kształcie długich cienkich nitek, nacinanych, a następnie posypywanych odpowiednią posypką. W zależności od smaku posypywane są solą, sezamem bądź makiem. Kolejnym etapem jest proces pieczenia w piecach piekarskich. Bezpośrednio z pieca paluszki trafiają do zbiornika odbierającego maszyny pakującej. Maszyna odważa odpowiednią gramaturę i pakuje we wcześniej przygotowaną folię o różnej wielkości i szacie graficznej, z której powstają odpowiednio zgrzane torebki i woreczki. Kolejno woreczki trafiają na taśmę transportującą i poddane są ostatniej weryfikacji zgodności wagowej i bezpieczeństwa. Przy taśmie zamontowany jest detektor metali, który wykrywa nawet drobne elementy metalowe w paluszkach i tzw. „niebezpieczną paczkę” usuwa z taśmy odpowiednio głośno to sygnalizując. Zweryfikowany towar w woreczkach umieszcza się w opakowaniach tekturowych. Następnie karton układany jest na palecie i owijany w celu ustabilizowania towaru i zabezpieczenia przed warunkami atmosferycznymi folią stretch.

Co produkujemy?

Produkujemy paluszki przyjazne dla zdrowia i otaczającego nas środowiska. Cały proces produkcji paluszków przebiega w obszarze zamkniętym, w higienicznych warunkach na terenie hal produkcyjnych. Produkt przeznaczony jest dla szerokiej gamy konsumentów. W przypadku paluszków słonych, ze względu na zawartość soli, osoby z nadciśnieniem, powinny kontrolować ich spożycie. Jednak gama produktów i różnorodność pozwala by każdy konsument cieszył się ich smakiem.


Nasze paluszki mają charakterystyczną dla produktów pieczonych barwę czyli jasnobrązową ze specyficznymi śladami siatki transmisyjnej na której są pieczone. Powierzchnia paluszków jest błyszcząca, z widocznymi dodatkami smakowymi odpowiednio dla paluszków słonych - sól, dla paluszków sezamowych - sezam; dla paluszków makowych - mak. Smak charakterystyczny dla naszych paluszków zachwyci i uzależni podniebienie każdego konsumenta.

Paluszki bowiem zachwycają smakiem, swoją kruchością oraz długo utrzymującą się świeżością, każdy kto konsumuje nasze paluszki powinien otrzymać taką satysfakcję jaką oczekuje od tego produktu.