Ogólne informacje na temat paluszków
Produkcję paluszków
rozpoczęliśmy w roku 1983 r. na niedoskonałym, jak na obecne możliwości,
piecu. Rozbudowując i modernizując hale produkcyjne, instalując nowoczesne
maszyny i urządzenia możemy pochwalić się bezpieczną i higieniczną produkcją
paluszków z naturalnych surowców, zarówno rynku krajowego jak i
zagranicznego.
A jak to się odbywa?
Naturalne surowce w
odpowiednich proporcjach mieszane są maszynowo do uzyskania jednolitej
konsystencji ciasta drożdżowego. Po wymieszaniu ciasto jest formowane jest na
specjalistycznych maszynach w kształcie długich cienkich nitek, nacinanych, a
następnie posypywanych odpowiednią posypką. W zależności od smaku posypywane
są solą, sezamem bądź makiem. Kolejnym etapem jest proces pieczenia w piecach
piekarskich. Bezpośrednio z pieca paluszki trafiają do zbiornika
odbierającego maszyny pakującej. Maszyna odważa odpowiednią gramaturę i
pakuje we wcześniej przygotowaną folię o różnej wielkości i szacie
graficznej, z której powstają odpowiednio zgrzane torebki i woreczki. Kolejno
woreczki trafiają na taśmę transportującą i poddane są ostatniej weryfikacji
zgodności wagowej i bezpieczeństwa. Przy taśmie zamontowany jest detektor
metali, który wykrywa nawet drobne elementy metalowe w paluszkach i tzw.
„niebezpieczną paczkę” usuwa z taśmy odpowiednio głośno to
sygnalizując. Zweryfikowany towar w woreczkach umieszcza się w opakowaniach
tekturowych. Następnie karton układany jest na palecie i owijany w celu
ustabilizowania towaru i zabezpieczenia przed warunkami atmosferycznymi folią
stretch.
Co produkujemy?
Produkujemy
paluszki przyjazne dla zdrowia i otaczającego nas środowiska. Cały proces
produkcji paluszków przebiega w obszarze zamkniętym, w higienicznych
warunkach na terenie hal produkcyjnych. Produkt przeznaczony jest dla szerokiej
gamy konsumentów. W przypadku paluszków słonych, ze względu na zawartość
soli, osoby z nadciśnieniem, powinny kontrolować ich spożycie. Jednak gama
produktów i różnorodność pozwala by każdy konsument cieszył się ich smakiem.
Nasze paluszki mają
charakterystyczną dla produktów pieczonych barwę czyli
jasnobrązową ze specyficznymi śladami siatki transmisyjnej na której są
pieczone. Powierzchnia paluszków jest błyszcząca, z widocznymi dodatkami
smakowymi odpowiednio dla paluszków słonych - sól, dla paluszków sezamowych -
sezam; dla paluszków makowych - mak. Smak charakterystyczny dla naszych
paluszków zachwyci i uzależni podniebienie każdego konsumenta.
Paluszki
bowiem zachwycają smakiem, swoją kruchością oraz długo utrzymującą się
świeżością, każdy kto konsumuje nasze paluszki powinien otrzymać taką
satysfakcję jaką oczekuje od tego produktu.
|